Laura Garcia Vitoria

Territorios del conocimiento/Territoires de la connaissance Sociedad del conocimiento/Société de la connaissance : les regards sur l'identité personnelle et professionnelle dans la société de la connaissance

3/18/2008

Els indicadors de l’èxit en l’economia del coneixement

Els indicadors de l’èxit en l’economia del coneixement (Catalan)
Segons el «European Growth and Jobs Monitor» 2008 (Els indicadors de l’èxit en l’economia del coneixement), onze de les majors economies de la Unió Europea són en bona via per omplir els objectius fixats per l’agenda de Lisboa, deixant França, Àustria i Itàlia arrossegant.Acaba de ser publicat un estudi sobre les catorze majors economies de la UE, coordinat pel grup financer Allianz Dresdner Economic Research, un prestatari de serveis financers, i el Lisbon Council , un “think tank” amb seu a Brussel·les. Com subratllen a Euractiv, és important de veure on este situats avui en l’avaluació d’Estats Membre de la Unió en funció del seu creixement de l’economia i de la productivitat, del nivell d’ocupació, del capital humà, de la inversió orientada cap al futur i dels criteris de viabilitat pressupostari.
Finlàndia és número u de la classificació i hauria de superar fins i tot fàcilment els objectius de Lisboa, mentre que Itàlia ocupa l’últim lloc de la llista. A més, segons l’estudi, el Regne Unit i Alemanya són els països que han complert el progrés més gran cap als objectius de l’agenda de Lisboa. Onze països han registrat un creixement de la productivitat més ràpida que els Estats Units, la qual cosa, segons l’estudi, és en gran part degut a la mà d’obra altament qualificada.
En una secció específica de l’estudi, s’examina igualment l’impacte econòmic de les normes mediambientals estrictes i ha fet notar que la millora de l’eficàcia energètica era, evidentment, no un fre, sinó un motor essencial per al creixement futur. Paul Hofheinz, president del Lisbon Council, ha explicat així que no només les normes mediambientals elevades no són un handicap per a la competitivitat d’Europa. Tot el contrari aquestes normes crearan nous mercats i donaran l’oportunitat a les empreses innovadores de desenvolupar un verdader lideratge internacional i que la millora de l’eficiència energètica fomenta la la productivitat total dels factors, creant riquesa i noves feines a desenvolupar. Una verdadera definició dels Territoris de Demà.
Laura Garcia Vitoria